meisje.png
potatoholic.png
tekst_header_zonder-1024x583.png

“Bij Agristo krijg je echt heel veel kansen”

1. Hoe heb je Agristo leren kennen?


Maite: Tijdens mijn studies van bio-ingenieur gingen we regelmatig op bedrijfsbezoek. Zo stond tijdens mijn 1e master ook Agristo (de site in Harelbeke) op de planning. Na dit bezoek was ik aangenaam verrast door de goede sfeer onder de medewerkers. Het einde van de rondleiding sloten we af met een pintje in ‘t Zwinnekotje, waarbij er nog verschillende medewerkers aansloten en er nog gezellig gebabbeld werd. In februari was er jobbeurs in Gent en zag ik Agristo ook met een standje staan. Na mijn eerste positieve ervaring besloot ik zeker eens te gaan luisteren.

"Toen ik opeens het Young Potatoholics programma tegenkwam was ik direct verkocht." — Anton

Anton: In mijn zoektocht naar een Traineeship om vanaf september mee te starten kwam ik verschillende dingen tegen die mijn interesse wel piekten maar niet volledig op mijn lijf geschreven waren. Toen ik opeens het Young Potatoholics programma tegenkwam was ik direct verkocht. Overal waar ik over Agristo vroeg in de streek kreeg ik uitmuntend positieve commentaren dus dan was het voor mij zeer duidelijk waar ik volgend jaar wilde werken.


Eline: Ik kende Agristo al op voorhand maar op de jobbeurs van de Bio-ingenieurs in Gent ontdekte ik dat ze ook een interessant Young Graduate programma te bieden hadden!


Camille: Via een vriendin die de vacature had gezien en doorstuurde omdat ze het echt iets voor mij vond.


2. Welk traject ga je volgen?


Maite: Ik volg het traject Agro-Operations. Ik ben gestart in Nazareth, waar ik gedurende vijf weken meeliep op de afdelingen supply chain, productie, inpak, kwaliteit en veiligheid. Momenteel sta ik voor acht maanden in Wielsbeke waar ik opleiding krijg tot ploegchef AW2.


Anton: Ik volg het traject Commercial. Na 5 weken in Tilburg ben ik nu werkzaam in de inpak in Wielsbeke tot eind mei. Na deze ervaring ga ik richting Supply Chain voor 4 maanden gevolgd door 2 dergelijke blokken in andere delen van het bedrijf.


Eline: Agro-Operations. Ik ben gestart in Harelbeke en momenteel werk ik mee als assistent-ploegchef op de inpakafdeling in Nazareth.


Camille: Young Potatoholic Supply Chain.


3. Hoe is je eerste indruk van Agristo?


Maite: Mijn eerste indruk van Agristo is heel positief. Iedereen is heel vriendelijk en behulpzaam en hierdoor voelde ik me vanaf dag één al onderdeel van de One Family. De eerste weken vond ik het wel een doolhof in de fabrieken en had ik soms wat moeite om mijn weg te vinden, maar de collega’s van mijn shift boden aan om te wachten aan de ingang voor de start van de shift om samen naar productie te kunnen wandelen. En ondertussen kan ik gelukkig mijn weg vinden. Verder was ik enorm onder de indruk van de brede range aan producten die Agristo maakt, van sommige producten wist ik het bestaan zelfs niet af. En ook de automatisatie van de fabrieken vond ik indrukwekkend.


"Gezellig, lekker & vol mogelijkheden en uitdagingen!" — Eline

Anton: Een bedrijf met de grootte van Agristo gaf me op voorhand het idee dat het jaren ging duren tot ik het merendeel van de mensen ging kennen maar dat is allesbehalve het geval. Het idee van de ‘OneFamily’ zit diep genesteld in alle uithoeken van het bedrijf en dat maakt van het werken met mensen een ongelooflijk genot. Ook het feit dat veel jonge mensen werkzaam zijn binnen de onderneming toont dat Agristo sterk bezig is met de toekomst maar ook met iedereen als persoon. De groottes en complexiteit van de sites is iets waar ik in het begin heel erg van onder de indruk was maar gelukkig wordt het iets die me meer en meer overzichtelijk wordt.


Eline: Gezellig, lekker & vol mogelijkheden en uitdagingen!


Camille: Heel aangenaam verrast. Een bedrijf die heel toegankelijk is en waar je veel kansen krijgt.


4. Waar heb je tot nu toe het meeste van geleerd?


Maite: Dit is een moeilijke vraag, elke week was al zo anders en enorm interessant. De eerste vijf weken in Nazareth, waar ik elke week op een andere afdeling meeliep, hebben me geholpen om een globaal beeld te krijgen van hoe de verschillende afdelingen in elkaar zitten en ook hoe ze onderling samenwerken. Momenteel, in productie in Wielsbeke, leer ik echt in detail hoe de lijn in elkaar zit. Ook hier zijn de dagen heel gevarieerd, de ene dag verloopt de productie zeer vlot en is het rustig, terwijl de andere dag het ene na het andere probleem zich voordoet en er geen tijd is om stil te zitten.


Anton: Het meest heb ik tot nu toe geleerd van mijn 5 weken in Tilburg. Het was voor mij mijn eerste ervaring in een frietfabriek en zeker het feit dat ik elke week een nieuwe afdeling heb mogen meevolgen zorgde ervoor dat heel veel informatie mijn kant opkwam. Ik denk dat ik nu stilaan kan stellen dat ik weet wat er nodig is om van een vuile aardappel een propere en lekkere friet te maken.


Eline: De eerste 5 weken in Harelbeke. Door iedere week in een andere afdeling te komen, leerde ik de site in sneltempo kennen en zag ik hoe alles verbonden is met elkaar.


"Momenteel, in productie in Wielsbeke, leer ik echt in detail hoe de lijn in elkaar zit." — Maite

Camille: Van de mensen. Ik ben al met heel veel verschillende mensen in contact gekomen en telkens opnieuw leer ik een andere manier van werken en een andere visie kennen. Dat is volgens mij de grootste bron van informatie.


5. Wat vind je het leukste aan Agristo?


Maite: Het leukste aan Agristo vind ik de toffe werksfeer en het uitgebreide attentiebeleid. Zeker als schoolverlater is het wat spannend om aan je eerste werkervaring te beginnen, en dan is het wel heel leuk om direct zo goed onthaald te worden.


Anton: Het leukste aan Agristo vind ik de collega’s en de ontspannen werksfeer die er heerst. Nooit heb ik het gevoel gehad dat ik als starter minder ben dan iemand anders. We zijn allemaal leden van dezelfde familie die er alles willen aan doen om Agristo te laten groeien en bloeien.


"Overal vind je sociaal en positief ingestelde mensen terug die je heel goed opvangen." — Camille

Eline: De sfeer die er hangt, het gevoel dat ik iedereen kan aanspreken en alles kan vragen.


Camille: Ik heb in een korte tijd alle vier de sites gezien en er is een duidelijke lijn zichtbaar: overal vind je sociaal en positief ingestelde mensen terug die je heel goed opvangen. Ik voelde mij op elke site heel snel thuis.


6. Heb je al verbeterpunten gezien? Zoja, kun je er eentje noemen?


Maite: Ik vind voedselverspilling iets heel erg spijtigs, en dan is het natuurlijk jammer om te zien dat zoveel kilogrammen product telkens weggesmeten worden bij de kwaliteitscontroles. Misschien kunnen de staalnames in de toekomst verder geoptimaliseerd worden om dit toch zoveel mogelijk te beperken.


Anton: Omdat Agristo een bedrijf is die als het ware ‘uit zijn voegen barst’, zijn er veel mogelijkheden tot optimalisatie. De nevenstromen zoals zetmeel en veevoer kunnen nog op een betere manier bekeken worden zodat er waarde kan gecreëerd worden uit zaken die tot voor heden soms gezien worden als ‘afval’.


Eline: De hoeveelheid afval (folie, karton) verminderen in de inpakafdeling.


Camille: Het is een enorm snel groeiend bedrijf. Het delen van kennis over de sites heen is cruciaal, want er kan nog veel geleerd worden van elkaar, maar daarvoor moet de communicatie binnen de sites en tussen de sites onderling verbeteren.


7. Laatste vraag: Hoe eet jij je frietjes het liefst?


Maite: Ik eet mijn frietjes het liefst met een goede burger, een vers slaatje en huisgemaakte tartaarsaus.


Anton: Ik eet mijn frietjes het liefst met ‘een goeie kwak’ mayonaise, een lekker stoofvleessausje en vooral heel veel vrienden.


Eline: The classic way: gebakken in de friteuse en afgewerkt met een flinke ‘kwak’ mayonaise 😉


Camille: Goed gebakken met veel zout en curry ketchup 🙂